Oberżyna, czy też bakłażan, ma jeszcze kilka innych nazw, wśród których są między innymi takie nazwy jak bakman, gruszka miłosna oraz jajko krzewiaste. Roślina ta należy do rodziny psiankowatych, do której należy wiele jadalnych roślin, między innymi pomidor, ziemniak oraz papryka. Bakłażan pochodzi z ciepłych obszarów Indii, Afryki, Arabii oraz Egiptu, jednak przy zapewnieniu odpowiednich warunków może być uprawiana także na chłodniejszych terenach.
Bakłażan to warzywo, które nie zawiera wielu cennych składników, w związku z czym jest spożywany przede wszystkim przez wzgląd na walory smakowe. Oberżyna zawiera jednak sporo błonnika pokarmowego oraz pewne ilości soli mineralnych, głównie wapnia i fosforu, ale również magnezu, miedzi, potasu i manganu. W warzywie tym zawarte są też niektóre witaminy, przede wszystkim witaminy z grupy B, witamina C oraz witamina K. Ważnymi składnikami, które są zawarte w bakłażanie są antyoksydanty. Bakłażany są dosyć ciężkostrawne, mogą powodować wzdęcia oraz gazy. Nie są polecane kobietom w ciąży, osobom cierpiącym na choroby nerek, układu pokarmowego oraz choroby reumatyczne, małym dzieciom, a także osobom otyłym.
Oberżyna jest produktem niskokalorycznym – w 100 gramach tych warzyw jest jedynie około 25 kcal. Warzywo waży zazwyczaj około 300 gramów (po usunięciu niejadalnych części około 240 gramów). Oznacza to, że jeden bakłażan po oczyszczeniu ze zbędnych części ma około 60 kcal. Znaczną część energii stanowi energia pochodząca z węglowodanów - aż 74 proc. Mniej, bo około 21 proc. energii pochodzi z białek, natomiast 4 proc. energii to energia pochodząca z tłuszczów. Warto pamiętać, że podczas obróbki termicznej bakłażan pochłania duże ilości tłuszczu, w związku z czym jego kaloryczność się zwiększa. W związku z tym, jeżeli potrawy z bakłażana przyrządza się w trakcie diety odchudzającej nie powinno się ich smażyć, a wybierać inne metody obróbki.
Surowa oberżyna ma charakterystyczny gorzkawy smak, w związku z czym przed poddaniem warzywa obróbce termicznej należy je odpowiednio przygotować. Przed duszeniem, pieczeniem lub smażeniem, bakłażana należy pokroić na kawałki, posolić i pozostawić na minimum kilka minut. Sól powoduje wyciąganie z warzywa wody, wraz z którą usuwana jest goryczka. Po kilkunastu minutach oberżynę należy opłukać pod bieżącą wodą albo osuszyć ręcznikiem papierowym.