3 przepisy na mięso ze śliwką
1. Policzki wołowe ze śliwkami, rozmarynem i skórką pomarańczową
TEGO POTRZEBUJESZ:
3 policzki wołowe (po 200 g każdy)
skórka otarta z 1 pomarańczy
2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
1 gałązka rozmarynu
8 śliwek węgierek, wydrylowanych, przekrojonych na pół
300 ml wytrawnego czerwonego wina
olej do smażenia
2 cebule pokrojone w plasterki
4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
500 ml bulionu wołowego lub drobiowego
sól, pieprz
TAK TO ZROBISZ:
Marynowanie (najlepiej na noc):
Włóż policzki wołowe do miski ze skórką pomarańczową,
nasionami kopru i rozmarynem, śliwkami.Dopraw pieprzem,
zalej czerwonym winem. Przykryj, wstaw do lodówki.
Co jakiś czas obróć mięso, by równomiernie się zamarynowało.
Obsmażenie:
Wyjmij mięso z lodówki i pozwól mu osiągnąć temperaturę pokojową.
Wyjmij z marynaty (marynatę zachowaj).
Obsmaż policzki na oleju z obu stron na złoto.
Pieczenie:
Przełóż policzki do naczynia żaroodpornego.
W rondlu zeszklij cebulę i czosnek, dodaj nieprzecedzoną marynatę.
Gotuj chwilę, dolej bulion i zagotuj.
Zalej mięso tak, by było całkowicie przykryte.
Przykryj folią i piecz 2–3 h w 150°C.
Sprawdź miękkość po 2 h – jeśli miękkie, wyjmij.
Sos:
Mięso odłóż na talerz i przykryj folią.
Śliwki wyjmij z sosu, a sam sos zredukuj o połowę na patelni.
Policzki podaj z sosem i delikatnie wyjętymi śliwkami.
2. Polędwiczki wieprzowe w sosie śliwkowym
TEGO POTRZEBUJESZ"
750g polędwiczek wieprzowych (2 sztuki)
1 łyżka oleju
2 łyżki masła
3-4 łyżki mąki pszennej
kilka gałązek świeżego tymianku
sól
pieprz
Sos śliwkowy:
100g suszonych śliwek
250g śliwek węgierek
250ml czerwonego wina wytrawnego
1 cebula
1 ząbek czosnku
kilka gałązek świeżego tymianku
sól
pieprz
TAK TO ZROBISZ:
Śliwki suszone:
Pokrój w paski, zalej winem, odstaw do napęcznienia.
Odsącz, wino zachowaj do sosu.
Śliwki świeże (węgierki): Umyj, wypestkuj, pokrój na ćwiartki.
Polędwiczki:
Oczyść z błon, pokrój na 1,5 cm plastry.
Rozpłaszcz dłonią, oprósz solą, pieprzem, posyp świeżym tymiankiem.
Odstaw na 30 min, obtocz w mące.
Smaż na maśle z odrobiną oleju, 4–5 min z każdej strony.
Przełóż do naczynia żaroodpornego – niech nie stygną.
Sos śliwkowy:
Na tej samej patelni podsmaż cebulę i czosnek.
Dodaj świeże śliwki, chwilę smaż.
Dorzuć namoczone suszone śliwki, wino, świeży tymianek.
Gotuj, aż powstanie gęsty, zredukowany sos.
Dopraw solą i pieprzem – jeśli trzeba.
Polędwiczki polej ciepłym sosem śliwkowym i podawaj od razu.
3.Kaczka ze śliwkami
TEGO POTRZEBUJESZ:
400 g śliwek
4 piersi kaczki ze skórą
200 g kapusty pekińskiej
50 g brązowego cukru
75 ml octu winnego
2 łyżki sosu sojowego
4 cebule dymki
2 całe anyże gwiaździste
pieprz i sól
szczypta chilli
TAK TO ZROBISZ:
Sos:
Pokrojone śliwki, cukier, ocet, sos sojowy, 1 anyż i chilli gotujcie około 20 minut do miękkości śliwek. Przepuśćcie przez sito.
Przygotowanie mięsa:
Natrzyj piersi kaczki (nacięte w krzyżyk) solą, pieprzem i zmielonym anyżem.
Smaż skórą do dołu ok. 10 min – aż się zrumieni.
Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz 5 min w 190°C.
Odstaw mięso na kilka minut do odpoczynku.
Kapusta z cebulą:
Podsmaż posiekaną kapustę i cebulę.
Połącz z wcześniej przygotowanym sosem.
Na porcję ryżu ułóż pokrojoną pierś kaczki.
Polej sosem śliwkowym z kapustą.
Gotowe! Wytrawnie, aromatycznie i jesiennie